Yemen Hükümeti, Husilerin Ticari Gemilere Saldırılarını Değerlendirdi

featured

Yerel ve Bölgesel Gelişmeler Ele Alındı

Yemen haber ajansı SABA’ya göre hükümet, Başbakan Muin Abdulmelik başkanlığında çevrim içi bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda, Husilerin uluslararası nakliye hatları ve ticari gemilere yönelik saldırılarının yansımaları değerlendirildi.

Kriz Yönetim Komitesi Oluşturulacak

Husilerin saldırılarının temel mallar, gıda ve ilaç ithalatında darboğazlara yol açabileceği endişesiyle, toplantıda ilgili makamlar arasında bir koordinasyon mekanizması kurulması üzerinde çalışıldığı belirtildi. Ayrıca, atılacak adımları koordine etmek, gerekli planları hazırlamak ve uygulama sürecini takip etmek için tüm bakanlıkların ve ilgili makamların temsilcilerinden oluşacak bir kriz yönetim komitesinin oluşturulmasına karar verildi.

Kızıldeniz’deki Durum

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak ticari gemilere el koyma ve saldırılar düzenleme eylemleri gerçekleştirdi. Bu eylemler sonucunda birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD ise Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında bir deniz görev gücü oluşturdu.

31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak’ta ise Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Japonya tarafından sunulan bir kararı kabul etti. Bu kararla birlikte Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılması talep edildi.

Küresel ticaretin büyük bir kısmı Süveyş Kanalı üzerinden yapılmaktadır. Bu kanal, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rota olarak kullanılmaktadır.