TÜBİTAK 1003 Projesi: Beynin Şifreleri NÖROM Merkezinde Araştırılıyor

featured

Nörobilim ve Nöroteknoloji Alanında Yürütülen Çalışmalar

TÜBİTAK 1003 – Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamındaki projede, ilk prototip hayata geçerken, klinik aşamanın da dahil olduğu ileriki aşamaları, Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (NÖROM) yürütülecek. Bu çalışmaları yürüten ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, projeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Alzheimer Hastalığı Üzerine Yoğunlaşan Araştırmalar

Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, son 10 yıldır Alzheimer hastalığına odaklandığını belirterek, erken tanı için özelleşmiş testlerin önemine vurgu yaptı. Genom araştırmaları ve yapay zeka modellerinin birleştirildiği çalışmalarda erken evrede riskli genetik profillerin tespit edildiği ve koruyucu çeşitliliklerin gözlendiği bilgisi paylaşıldı.

Hedef: Erken Tanı İçin Moleküler Tanı Kiti Geliştirmek

Projenin hedefi doğrultusunda, erken aşamada Alzheimer hastalığının teşhisine yardımcı olabilecek bir moleküler tanı kiti prototipi geliştirildiği ifade edildi. Bu kiti test etmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi Geriatri Bölümü ile işbirliği yapılarak Alzheimer hastaları üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi.

Klinik Araştırmalar NÖROM Merkezinde Başlatılacak

Elde edilen sonuçların optimize edilmesi için geniş çaplı klinik çalışmaların NÖROM merkezinde başlatılacağı belirtildi. Bu kapsamda, hastalarda erken tanı ve risk analizi amacıyla genetik testlerin yapılacağı ve hastaların uzun süreli takip edileceği bilgisi paylaşıldı.

Erken Tanının Önemi

Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, Alzheimer hastalığında erken tanının öneminin altını çizerek, beyinde oluşan dejeneratif süreçleri yavaşlatmaya yönelik yöntemlerin literatüre girdiğini ve bu noktada erken tanının büyük önem taşıdığını vurguladı.