Türkiye’de Ekonomik Durum ve Döviz Piyasaları

featured

Enflasyonla Mücadele ve Döviz Piyasaları

Türkiye, 31 Mart’ta sandığa gitmeye hazırlanırken, ekonomi yönetimi enflasyonla mücadelede ‘kademeli bir normalleşme’ stratejisi izliyor. Ancak döviz piyasalarındaki artan tansiyon sert önlemlerle dizginlenmeye çalışılıyor.

Gece Yarısı Kararnameleri ve TL’ye Güven

Şubat ayı itibarıyla, para piyasalarında TL’ye güvenin sarsılmasının nedenleri üzerine konuşan Ekonomist Dr. Murat Kubilay, ‘rehavete girildiğini’ ve ekonomi yönetiminin normalleşme sürecinin kolay ilerleyebileceğine inandığını belirtti. Ancak, TÜİK verilerine duyulan önyargı ve gece yarısı alınan kararlar nedeniyle işler tersine döndü.

Mayıs 2023 Travması ve Döviz Talebi

Kubilay’a göre, herkes için döviz ve altının yeniden cazip enstrümanlar olarak görüldüğü bir dönemde, gece yarısı alınan kararlar ve döviz kuru beklentileri yerli yatırımcının Mayıs 2023 travmasını yaşamasına neden oldu. Bu durum, döviz talebinin artmasına ve rezervlerin hızla erimesine yol açtı.

Kur Korumalı Mevduat ve Döviz Talebi

Murat Kubilay, KKM’nin dövize dönüş yapmayacağı varsayımının yanıltıcı olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye güvenemediğini ve döviz talebinin arttığını dile getirdi. Kubilay’a göre, dengelerin yeniden oluşması için kurda serbest bırakılma ve baskının azaltılması gerekiyor.