Türkiye’de Haftalık Çalışma Saati Düzenlemesi Gündemde

featured

Türkiye’nin Avrupa’daki Çalışma Şartları

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında haftalık çalışma saatiyle öne çıkarken, ücretler konusunda geri planda kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de ortalama haftalık çalışma süresi 44.2 saat olarak belirlenmiş durumda.

Haftalık Çalışma Saatlerinde Değişiklik Bekleniyor

Türkiye’de halihazırda geçerli olan 45 saatlik haftalık çalışma saatleri konusunda değişiklik yapılması planlanıyor. Haftalık çalışma saatlerinin 35-40 saat aralığına indirilmesi gündemde. Bu konuda kanun değişikliği önerisinin kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.

İş Kanunu ve Çalışma Süreleri

Türkiye’de haftalık çalışma süresi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesinde düzenlenmektedir. Bu maddeye göre, haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olabilir. Günlük çalışma süresi ise hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Fazla çalışma durumunda ise işçilere saat başına %50 fazlası ödenir.

Çalışan Mola Süreleri

İş Kanunu’na göre, günlük çalışma süresi 4 saatten kısa ise en az 15 dakika, 4-7,5 saat arası ise en az 30 dakika, 7,5 saatten fazla ise en az 1 saat ara dinlenmesi verilmesi zorunludur. Ara dinlenmesi, işçinin dinlenmesi ve ihtiyaçlarını karşılaması için verilir ve çalışma süresinin ortalamasında verilmelidir.