1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye’nin Siber Güvenlik Alanındaki Önemli Çalışmaları

Türkiye’nin Siber Güvenlik Alanındaki Önemli Çalışmaları

featured

USOM’un Çalışmalarıyla Güçlenen Türkiye’nin Siber Güvenlik Stratejisi

2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Türkiye’nin dijital dünyadaki güvenliği için stratejik önem taşıyan çalışmalar yürütüyor. Merkez, kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi konularda çok yönlü faaliyetler gerçekleştiriyor.

Uzman Ekip ve Teknolojik Altyapı ile Güvenliğin Sağlanması

USOM’un Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısı her geçen gün artarken, merkez tarafından 17 milyon IP adresi sürekli taranarak siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlem alınıyor. Geçen yıl 140 bin büyük saldırı engellenirken, bu yıl 104 bin 708 zararlı bağlantı öngörülerek rakamın düşmesi hedefleniyor.

İşbirlikleri ve Eğitimlerle Güvenliğin Artırılması

Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi operatörlerle yapılan işbirlikleri yanı sıra, siber kapasite inşası kapsamında verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlarla siber olaylara hazırlık seviyesi yükseltiliyor. Tehdit istihbaratı ile siber güvenlik istihbaratı edinimi ve üretimi, ulusal ve uluslararası paydaşlarla koordinasyon çalışmaları da önemli bir yer tutuyor.

Yerli Projeler ve Uzman Yetiştirme Çalışmaları

Siber güvenlik kalkanlarının güçlendirilmesi adına yerli ve milli projeler olan AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ile zararlı içeriklerin engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca, FETİH Projesi kapsamında oluşturulan uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarıyla alanında uzmanların yetiştirilmesi ve Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki kapasitesinin artırılması sağlanıyor.

Bu çalışmalarla, Türkiye siber güvenlik alanında güçlenerek, ulusal ve uluslararası alanda daha güvenli bir dijital ortam oluşturma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor.