Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, 2022 için Kanser Tahminlerini Yayınladı

featured

DSÖ’ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kanserin küresel yüküne ilişkin en son tahminleri yayınladı.

IARC, 2022 yılında ülkelerde mevcut olan en iyi veri kaynaklarına dayanan tahminlerini açıkladı. Bu tahminler, kanserin artan yükünü, yetersiz hizmet alan nüfus üzerindeki orantısız etkisini ve dünya çapında kanser eşitsizliklerinin acilen ele alınması ihtiyacını vurguluyor.

20 Milyon Yeni Kanser Vakası ve 9.7 Milyon Ölüm Tahmini

IARC’ye göre, 2022’de tahminen 20 milyon yeni kanser vakası ve buna bağlı olarak 9.7 milyon ölüm meydana geldi. Akciğer kanseri, 2.5 milyon yeni vakayla dünya çapında en sık görülen kanser oldu. Kadın meme kanseri ikinci sırada yer alırken, kolorektal kanser, prostat kanseri ve mide kanseri de sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor.

Akciğer Kanseri Kanserden En Çok Ölüme Neden Olan Kanser

DSÖ’ye göre, akciğer kanseri kanserden ölümlerin önde gelen nedeni olarak öne çıkıyor. Bunun yanında kolorektal kanser, karaciğer kanseri, meme kanseri ve mide kanseri de ölüme neden olan diğer önemli kanser türleri olarak belirtiliyor.

Kadınlarda Meme Kanseri, Erkeklerde Akciğer Kanseri En Sık Görülen Kanser Türleri

Cinsiyete dayalı verilere göre, kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri iken, erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri olarak belirtiliyor.

Düşük Gelir Seviyesi, Kanser Tedavi Sonucunu Etkiliyor

IARC, 2050 yılında 35 milyondan fazla yeni kanser vakası olacağını tahmin ediyor. Bu, 2022’ye kıyasla yüzde 77’lik bir artışa denk geliyor. Açıklamada, “Kanserlerin erken teşhisi ve tedavi süreçlerinde kaydedilen ilerlemelere rağmen, kanser tedavi sonuçlarında dünyanın yüksek ve düşük gelirli bölgeleri arasında ve ülkeler arasında önemli eşitsizlikler olduğunu” belirtildi.