Yüksek oranda kakao içeren çikolata hem mutlu ediyor hem uykuyu iyileştiriyor

featured

Tüm dünyada 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü olarak kutlanıyor. 19’uncu yüzyıla kadar aristokrasinin tükettiği lüks bir tüketim ürünü olan çikolata 19’uncu yüzyıldan sonra kitlelere ulaşmaya başlıyor. Ardından ise yüzyıllar boyu birçok toplumda vazgeçilmez lezzetler arasında yerini alıyor. Ancak dünyanın en lezzetli yiyeceği arasında yer alan çikolatanın uzun ve zorlu bir yolculuğu var. Kakao çekirdekleri önce fermantasyon aşamasından geçiyor, ardından kurutuluyor. Sonra kavruluyor ve ezilip öğütülüyor. Çikolatanın zorlu ve uzun yolculuğundan çikolatanın kullanım alanlarına, sağlığa etkisinden kültürel konumuna kadar her şey ‘MSA’nın Podcast’i Sadece Çikolata’ podcast serisinde konuşuluyor. Yaklaşık 18 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) ile dünyanın lider bean-to-bar çikolata ve kakao üreticilerinden biri olan Altınmarka’nın podcast serisi çikolatayı yeniden keşfetmeye çağırıyor. Farklı disiplinlerden konuklarla çikolatanın konuşulduğu seride çikolataya dair bilinen ve bilinmeyenler bir araya geliyor.

 

Çikolata ve kakaoya farklı bir perspektiften bakılıyor

 

Çekirdekten çikolataya üretim sürecinin detaylıca anlatıldığı bu seride, çikolatanın profesyonel mutfaklarda aldığı yere bakılıyor, tarihteki ve popüler kültürdeki anlamı konuşuluyor, etnik mutfaklarda ve özel günlerde nasıl karşımıza çıktığı irdeleniyor ve sağlıkla ilişkisi masaya yatırılıyor. “Sadece Çikolata”nın çikolata ve kakaoya farklı bir perspektiften bakan “Fonksiyonel Beslenmede Çikolata” bölümünde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizoyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın çikolata ve kakaoyla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor. İşte çikolata ve kakaonun faydaları:

 

Kakaoda polifenoller bulunuyor

Bitkilerin dışarıdan gelecek tehlikelere karşı kendilerini korumak için salgıladıkları polifenol denilen kimyasallar vardır. Bu kimyasallar bizim sağlığımızı da iyiye taşıyan kimyasallar. Fonksiyonel beslenmede polifenollerin konumu çok önemli. Kakaoda da bu polifenollerden bulunuyor. Şekerli ve yağlı şeylerle karıştırmak polifenolün daha rahat alınmasını sağlıyor.

Triptofan içeriği mutluluk sağlıyor

Çikolatanın triptofan içeriği var. Çikolata yiyince mutlu olmamız da buraya dayanıyor. Triptofan aminoasiti bir proteindir. Seratonin mutluluk hormonun ham maddesi. Aynı zamanda seratonin de melatonine yani uyku hormonuna dönüşüyor. Yüksek oranda kakao kitlesi içeren çikolata bizi mutlu da eder, uykumuzu da iyileştirebilir.

Demir eksikliğine iyi geliyor

Kakaoda, çikolatada demir var. Biz demiri hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki kanaldan alabiliyoruz. Bitkisel kaynaklı demirin vücudumuzda elimimi çok iyi değil. Ama kakao bunun dışında. Hayvansal kaynaktaki gibi doğrudan alabiliyoruz. O yüzden demir eksikliği olanlara son derece faydalı olabilir.

Kanserden koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Çikolata çok çok faydalı, çikolata yiyelim. Ancak herkes için aynı çikolata değil. Polifenolü yüksek, kakao düzeyi yüksek. Kakao antioksidandır. Vücudumuzda savaş varsa bunu azaltıyor. Ama çikolatanın içinde şeker ve süt varsa bunu arttırıyor. Kanserden koruyucu. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağırsaklar için faydalı. Kalbi, beyni, sinir hücrelerimizi koruyor. Kan şekerini düzenleyici etkileri de var.

Çikolata tarih boyunca kendi geleneklerini oluşturuyor

 

MSA Profesyonel Pastacılık mezunu ve dijital içerik üreticisi Deniz Özdağ’ın moderatörlüğünde farklı disiplinlerden konuklarla çikolatanın konuşulduğu ‘MSA’nın Podcast’i Sadece Çikolata’ podcast serisi Karnaval.com, Karnaval App, Spotify ve Apple’da dinlenebiliyor. Toplam yedi bölümden oluşan ‘Sadece Çikolata’ podcast serisinin ‘Pastacılığın Kahramanı Çikolata’ adlı bölümünde profesyonel mutfaklarda çikolatanın nasıl yer bulduğuna odaklanılıyor. MSA mezunu bir pastacı ve dijital içerik üreticisi Deniz Özdağ, bu bölümde MSA Eğitmen Şefi Deniz Ayrancı’yı ağırlıyor. ‘Tarih Boyunca Çikolata’ adlı bir başka bölüme ise özellikle yemek ve tarım sosyolojisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Zafer Yenal konuk oluyor. ‘Sadece Çikolata’, serinin bir diğer bölümü olan ‘Yüz Yıllık Miras Baylan’da ise 1923’ten beri İstanbul’un yaşayan en eski pastanesi, Cumhuriyet ile yaşıt Baylan’ın emektar ismi Ligor Sisrtrini’yi ağırlıyor. Serinin bir diğer bölümü ‘Kutlamaların Eşlikçisi Çikolata’ya ise yemek kültürü araştırmacısı ve yazarı Aylin Öney konuk oluyor. Çikolatanın tarih boyunca adeta kendi geleneklerini oluşturduğu keşfedilen bu bölümde farklı kültürlerde de olsa hep mutlu günlerle ve kutlamalarla bağdaştırıldığı ilginç hikayeler eşliğinde anlatılıyor.

 

‘Sadece Çikolata’yı dinlemek için:

Karanval Apps: Podcast Mutfak Sanatları Akademisi

Karnaval Podcasts: https://karnaval.com/programlar/sadece-cikolata

Spotify Podcasts: https://open.spotify.com/episode/19zeul1VnPaSj0McSc58cL?si=3zC51jZqTHeq05zvaRKZHQ

Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/sadece-%C3%A7ikolata-msan%C4%B1n-podcasti/id1618025728

 

MSA Hakkında:

2004 yılında kurulan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), verdiği ayrıcalıklı eğitim ile bugün dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösteriliyor. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir özel eğitim kurumu olan MSA, İngiltere kökenli City & Guilds, İskoç SQA ve Pearson/Ed Excel tarafından onaylı Türkiye’deki tek eğitim kurumu. Turizm ve yiyecek-içecek sektörlerine tam donanımlı profesyoneller sağlamayı amaçlayan MSA, 2020 itibariyle yılda binin üzerinde yeni mezun veriyor. MSA’da profesyonel eğitimlerin yanı sıra her ay mutfak severlere özel workshop’lar düzenleniyor. MSA kampüsünde profesyonel aşçılık ve profesyonel pasta-ekmekçilik eğitim mutfakları, son teknoloji ekipmanlar ile donatılmış profesyonel barista sınıfı, uygulamalı barmenlik ve miksoloji sınıfı, davet taleplerine yanıt verebilecek donanımlı bir catering mutfağı, mutfak severlere yönelik etkinlikler için tasarlanmış mutfaklar, konularına göre düzenlenerek inşa edilmiş uzmanlık mutfakları, mutfak prodüksiyonlarına özel tasarlanmış stüdyosu, seminer odaları, Türkiye’nin ilk ve tek mutfak oditoryumu, ‘Yeme – İçme Konulu Uzmanlık ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ ve yiyecek – içecek tarihi konusunda özel bir koleksiyona sahip müzesi ile MSA Dükkân adlı MSA ürünlerinin satış alanı yer alıyor. Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi’nde faaliyet gösteren MSA’nın Restoranı ise, okulun devamı niteliğinde bir eğitim restoranı ve burada çalışan şef adayları, eğitmen şefleri önderliğinde harika lezzetlere imza atıyor. MSA, ayrıca MSA BOX hizmeti ile en sevilen lezzetlerin ev ortamında da kolayca hazırlanabilmesini sağlıyor. Ön hazırlığı MSA tarafından yapılmış, evde son haline getirilebilecek yemekler, pratik ürünler ve taptaze lezzetlerden oluşan menü https://msabox.msa.com.tr/ üzerinden incelenebiliyor. www.msa.com.tr