ABD Kişisel Gelir ve Tüketim Harcamaları Verileri Açıklandı

featured

Şubat Ayında Kişisel Gelirler Yükseldi

ABD Ticaret Bakanlığı, şubat ayına ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede kişisel gelirler, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Bu rakam, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti çünkü kişisel gelirlerin yüzde 0,4 artması öngörülmüştü. Ocak ayında Amerikalıların kişisel gelirlerindeki artış yüzde 1 olarak gerçekleşmişti.

Kişisel Tüketim Harcamaları Güçlü Artış Gösterdi

Kişisel tüketim harcamaları ise şubat ayında aylık bazda yüzde 0,8 artarak Ocak 2023’ten bu yana en güçlü aylık artışını kaydetti. Piyasa beklentileri ise kişisel tüketim harcamalarının yüzde 0,5 artması yönündeydi. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise şubatta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,5 artış gösterdi. Bu dönemde aylık yüzde 0,4 artması beklenen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yıllık bazda ise piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Ocak ayında ise bu endeks aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda yüzde 2,4 artmıştı.

Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi Arttı

ABD Merkez Bankası (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde beklentilere paralel olarak aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,8 arttı. Ocak ayında ise bu endeks aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 2,9 yükselmişti.