AKP Hükümeti İsrail’e İhracat Kısıtlaması Getirdi: İşte Detaylar

featured

Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e Getirdiği İhracat Kısıtlamaları

AKP hükümeti, artan tepkiler üzerine İsrail’e ihracat kısıtlaması getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın listesinde çimento, mermer, inşaat demiri, seramik gibi 54 kalem ürün grubu bulunuyor. Gıda ürünleri ise kapsam dışı tutuldu.

Türk Firmaları İsrail’e Hangi Ürünleri Satmaya Devam Edecek?

Türk firmaları, İsrail’e deniz ürünleri, bisküvi, kuruyemiş, maden suyu, çikolata, peynir, makarna, meyve, konserve sebze, süt, krema, domates salçası gibi ürünleri satmaya devam edecek.

Türkiye’nin İsrail’e Makarna Satışları

İsrail Potansiyel Tarım ve Gıda Ürünleri Matrisi 2023” adlı belgeye göre Türkiye, 2022 yılında İsrail’e İtalya’dan sonra en çok makarna satan ikinci ülke oldu. Türkiye, İsrail’in makarna ithalatında yüzde 17.3, konserve sebze ithalatında yüzde 15.9, meyve ithalatında yüzde 14.8, bisküvi ithalatında yüzde 10 orana sahip.

Filistinlilerin Durumu

İsrail’in Gazze Şeridi’nde başlayan yıkıcı saldırılar sonucunda Filistinlilerin kıtlık yaşadığı ve insani krizlerin arttığı belirtildi. En az 33 bin 207 Filistinli öldü, 75 bin 933 kişi yaralandı. İsrail saldırıları sonucu annesiz ve babasız kalan çocukların sayısı 17 bin olarak açıklandı.

Gazze’nin Durumu

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar sonucunda bölge moloz yığınına döndü. 70 bin konutun tamamen yıkıldığı, 290 bin konutun ise kısmen yıkıldığı belirtildi. 171 hükümet merkezi ile 100 eğitim kurumu tamamen, 305’i ise kısmen yıkıldı. 229 cami tamamen yıkılırken, 297 cami kısmen zarar gördü. İsrail ordusu, 32 hastane ve 53 sağlık merkezini hizmet dışı bıraktı, 159 sağlık kuruluşunu ve 126 ambulansı kasten hedef aldı, 200 tarihi alanı da yıktı.