BM Sözcü Yardımcısı: “İsrail Gazze’ye Yardım Operasyonlarını Engelliyor”

featured

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) Açıklamalar

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, mart ayının ilk iki haftasında Gazze’nin kuzeyine yönelik 24 yardım operasyonundan sadece 11’inin gerçekleşebildiğini belirtti. Haq, İsrail’in diğer operasyonları engellediğini ya da ertelediğini ifade etti.

İsrail’in Yardım TIR’larını Geri Çevirmesi

Haq, insani yardım dağıtımına ilişkin süren kısıtlamaların binlerce muhtaç kişiye yardım ulaşımını engellediğini vurgulayarak, “İsrail ordusunun Gazze’ye güvenli, sürdürülebilir ve engelsiz gıda dağıtımını sağlaması ve tüm geçiş noktalarını açması gerekiyor. En az 300 yardım TIR’ının giriş yapması gerekiyor.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Gazze’deki Durumun Ciddiyeti

Haq, Gazze’de yaşanan durumun son derece ciddi olduğunu belirterek, harekete geçilmezse insanların toplu olarak ölmesinden endişe duyulacağını dile getirdi. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda en az 32 bin Filistinlinin öldüğü ve 73 bin 934 kişinin yaralandığı bilgilerini paylaştı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapı da hedef alınarak ciddi tahribatlar meydana geldiği ifade edildi. İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarda 251’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 594 askerinin öldüğü açıklandı.