Çiftçiler, Üretim Kotasının Başka İlçeye Kaydırılmasına Karşı Çıktı Konya’da bulunan çiftçiler, Seydibey patates fabrikası önünde traktörlerle bir araya gelerek, üretim kotasının başka bir ilçeye kaydırılmasını protesto etti. Fabrika önünde düzenlenen basın açıklamasında çiftçiler, bu yanlış kararın fabrika ve depolama alanına daha uzak yerlere daha fazla nakliye ve maliyetlere yol açtığını belirterek, fabrika yakınındaki üretim arazileri…
Konya’da bulunan çiftçiler, Seydibey patates fabrikası önünde traktörlerle bir araya gelerek, üretim kotasının başka bir ilçeye kaydırılmasını protesto etti. Fabrika önünde düzenlenen basın açıklamasında çiftçiler, bu yanlış kararın fabrika ve depolama alanına daha uzak yerlere daha fazla nakliye ve maliyetlere yol açtığını belirterek, fabrika yakınındaki üretim arazileri varken daha uzak ilçelere kota aktarımının akla mantığa uygun olmadığını ifade etti.
Çiftçiler, Pankobirlik için üretim yaptıklarını ve uzak ilçelere kota aktarımının ilçedeki çiftçileri zora sokacağını da vurguladı. Bu kararın çiftçilerin faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini ve ekonomik zorluklara neden olacağını belirten çiftçiler, bu durumun çözüm bulunmadığı takdirde daha fazla protestoya neden olabileceğini de dile getirdi.
Çiftçilerin sadece Konya’da değil, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde tarım politikalarına karşı eylemler düzenlediği görülüyor. Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan gibi pek çok AB ülkesinde çiftçiler, son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.
Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında AB’nin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, destek ödemelerindeki kesintiler, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna’dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri yer alıyor.
Avrupa’nın dört bir yanındaki çiftçiler, akaryakıt fiyatlarındaki artış, vergilerdeki yükselme ve destek ödemelerinin yetersizliği gibi nedenlerle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önünde çamur veya gübre dökerek ya da yolları kapatma gibi protestolar düzenliyor.
Avrupalı çiftçiler, AB’nin “Yeşil Mutabakat” kapsamında tarımı zorlaştıran karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirdiğini eleştiriyor. Bu durumun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini savunan çiftçiler, bu politikalara karşı çıkıyor ve değişiklik talep ediyor.
Protestoların odak noktası ülkelere göre farklılık gösteriyor. Polonya ve Romanya’da ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebi öne çıkarken, Fransa’da artan yakıt fiyatları, İtalya’da ise AB’nin “Yeşil Mutabakat” programı ve artan maliyetler tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]