Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yenilikler ve Güncellemeler
Bakanlık tarafından hazırlanan bu tebliğ ile gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerinde güncellemeye gidildi. Artık resmi kontrollerde numune alma ve analizlerin belirli standartlara uygun olması gerekiyor.
Maksimum Limitler Belirlendi
Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği‘nde kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, kalay gibi eser elementler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için gıdalardaki maksimum limitler tespit edildi. Bu limitlere uygun olmayan ürünler için idari yaptırım uygulanacak.
Avrupa Birliği Standartları
Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uyumlu olarak hazırlanan tebliğ ile piyasaya arz edilen gıdalardan numune alınacak ve analizler yapılarak uygunluk kontrol edilecek. Bu süreçte numune almanın genel ilkeleri belirlenirken, parti büyüklüklerine göre alınması gereken laboratuvar numunesi miktarı da dikkate alınıyor.
Geçiş Süreci
Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, bu yeni düzenlemelere 31 Aralık 2025’e kadar uymak zorunda. Bu süreçte tüm gıda ürünleri belirlenen kriterlere uygunluk açısından değerlendirilecek ve resmi kontroller titizlikle yapılacak.