Türk Gıda Kodeksi ve Resmi Kontroller
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğle birlikte gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerinde güncelleme yapıldı.
Belirlenen Maksimum Limitler
Yapılan güncelleme ile Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği kapsamında kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, kalay gibi eser elementler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için gıdalardaki maksimum limitler belirlendi. Bu limitlere uygun olmayan gıdalar için idari yaptırım uygulanacak.
Resmi Kontroller ve Laboratuvar Analizleri
Resmi kontrollerde, numune alma ve analizlerin belirli standartlara uygun olması gerekmektedir. Bu kapsamda, güncellenen tebliğde numune almanın genel ilkeleri ve parti büyüklüklerine göre alınması gereken laboratuvar numunesi miktarı da belirlendi. Uygun olarak alınan numuneler, yetkili laboratuvarlara gönderilerek analiz edilmekte ve laboratuvarların belirli performans kriterlerini karşılaması gerekmektedir.
Geçiş Süreci
Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, söz konusu kriterlere uyum sağlayarak resmi kontrolleri için 31 Aralık 2025’e kadar süreleri bulunmaktadır. Bu süre zarfında uygunluk sağlanması ve belirlenen standartlara uygun üretim yapılması sağlanacaktır.