Bilim İnsanları, Hayalet Parçacıkları Keşfi İçin Yeni Araç Geliştiriyor

featured

CERN Bilim İnsanları, Hayalet Parçacıklarını Keşfetmek İçin SHiP Projesini Başlattı

‘BBC’nin haberine göre, bilim insanları, parçacık fiziğinin standart model kuramına göre evreni oluşturan 17 temel parçacık arasında yer alabileceği düşünülen ve her şeyin içinden geçmesi nedeniyle cihazlarla tespiti zor olan hayalet parçacıklarının keşfi için “Gizli Parçacık Arayışı (SHiP)” adlı yeni bir araç geliştirmeye başladı.

Yeni Geliştirilen Cihaz, Parçacıkları 1000 Kat Daha Hassas Bir Şekilde Analiz Edebilecek

CERN’de görevli bilim insanları, galaksilerin hareketlerinde gözlemlenebilen parçacıkların evrenin yüzde 5’ine denk geldiğini ve geri kalanının “hayalet” ya da “gizli” parçacıklardan oluşabileceğini belirtti. Hayalet parçacıkların tespitinin zorluğuna dikkat çeken bilim insanları, yeni aracın parçacıkları sert yüzeyde parçalayabilme özelliğine sahip olacağını ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) 1000 kat daha hassas olacağını açıkladı.

SHiP Projesi, Parçacık Fiziğinde Yeni Bir Dönemi Başlatabilir

Projenin araştırmacılarından Profesör Andrey Golutvin, yeni cihaz yardımıyla yürütülen deneyin gizli parçacıkların arayışında yeni bir dönemi başlatacağını belirtti. Golutvin, deney sonucunda parçacık fiziğindeki ana problemlerin çözülebileceğine inandığını vurguladı. SHiP’in yeni partikülleri aramaya 2030 yılında başlaması planlanıyor.