Çekirge İstilaları ve İklim Değişikliği Arasındaki Bağlantı Araştırıldı

featured

Araştırmacılar, Afrika ve Orta Doğu’daki çekirge istilaları riski ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı inceledi.

Science Advances dergisinde yayımlanan bir makalede, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Çekirge Merkezi verilerine dayanarak, araştırmacılar çekirge istilaları ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi analiz etti.

Çöl çekirge istilaları 48 ülkeyi etkiliyor

Araştırmada, çekirge istilalarına en çok Kenya, Fas, Nijer, Yemen ve Pakistan gibi ülkelerin maruz kaldığı belirlendi. Son 25 yılda en kötü çekirge istilalarının 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştiği kaydedildi. Bu istilaların tarım arazilerini, ağaçları ve diğer bitki örtüsünü yok ederek gıda güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiği ifade edildi.

Çekirge istilaları hava koşullarından etkileniyor

Araştırmacılar, çekirge istilaları ile hava sıcaklığı, yağış miktarı, toprağın nemi ve rüzgar gibi koşullar arasında güçlü bir bağlantı buldu. Çekirgelerin ani yağış alan çorak alanları istila etmeye daha yatkın olduğu tespit edildi. Ayrıca, El Nino hava olayının daha geniş çaplı çekirge istilalarıyla ilişkili olduğu belirlendi.

Çekirge yaşam alanları genişliyor

Araştırmada, istilaya yatkın bölgelerin çekirge yaşam alanlarının genişlediği ve 21. yüzyılın sonunda bu alanın tahminen Batı Avrupa ve Batı Orta Asya’ya doğru en az yüzde 5 daha genişleyeceği öngörüldü. Örneğin, Rubülhali Çölü gibi normalde çekirge istilası görülmeyen bölgelerde, 2019’da görülen kasırgaların ardından çekirge istilalarının arttığı belirtildi.

Gıda güvenliği tehlikede

Araştırmada, aşırı yağış ve rüzgarın çekirge istilalarını arttırdığı ve iklim değişikliği nedeniyle bu istilaların kontrol altına alınmasının zorlaştığı vurgulandı. Çekirge istilalarından etkilenen ülkelerin zaten iklim değişikliği kaynaklı sorunlarla mücadele ettiği ifade edildi. Bu durumun gıda üretim sistemlerini daha da zorlayarak küresel gıda güvenliğini tehdit ettiği belirtildi.

Dünya Bankası’na göre çekirge istilaları büyük ekonomik zararlara neden oluyor

Çekirge istilalarının dünyadaki en yıkıcı göçmen böcek olduğunu belirten FAO’ya göre, 1 kilometrekarelik bir alanda bulunan 80 milyon çekirge, 1 günde 35 bin kişiye yetecek kadar gıdayı tüketebiliyor. Dünya Bankası’na göre, 2003-2005 yıllarında Batı Afrika’da görülen çekirge istilaları 2,5 milyar dolarlık gıda tahribine yol açmış ve mücadele için 450 milyon dolar harcanmıştı.