TİM Başkanı Gültepe: Türkiye 100 Yılda İhracatta Büyük Başarı Elde Etti

featured

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ihracatta büyük bir başarı hikayesi yazdığını belirtti.

Gültepe, Ankara’da gerçekleştirilen 2023 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı programda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 100 yılda önemli mesafe katettiğini ve özellikle son 20 yılda ihracatı 7 kat büyüttüğünü söyledi. Gültepe, Türkiye’nin daha fazlasını hak ettiğini ve ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle ikinci yüzyıla girildiğini vurguladı.

Hedefler ve Başarılar

TİM Başkanı, Türkiye Yüzyılı vizyonunun öz güveni ve sorumluluğu artırdığını belirtti. 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık mal ihracatı ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerinin ilk sınav olacağını söyledi. Gültepe, 2023’ün zor bir yıl olduğunu ancak küresel ticaret daralmasına rağmen Türkiye’nin çalışmalarıyla artıda kapatmayı başardığını ifade etti. Türkiye’nin ihracatçı firma sayısını 120 bine çıkardığını ve 60 ülkede ihracat rekoru kırdığını belirtti. Ayrıca, birim ihracat değerini 1,57 dolara çıkardıklarını ve 2023 hedeflerini tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Gelecek Hedefleri

Gültepe, hedeflere daha çok üretim ve katma değer yaratma ile ulaşılabileceğini belirtti. Bunun için teknoloji, AR-GE, inovasyon, tasarım, sürdürülebilir üretim ve markalaşmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, uygun koşullarda finansmana erişimin büyük önem taşıdığını ifade etti. Türk Ticaret Bankası’nın ihracatçıların ikinci adresi olacağını söyleyen Gültepe, finansmana erişim konusunda önemli adımlar attıklarını belirtti. Ayrıca, emek yoğun sektörlerin rekabet gücünün zayıfladığına dikkat çekerek, asgari ücret desteğinin artırılması ve diğer desteklerin genişletilmesi gerektiğini ifade etti.