Türkiye’ye Yatırım Girişi 1,5 Milyar Dolara Ulaştı

featured

YASED Raporuna Göre Türkiye’ye Yatırım Girişi Detayları

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişini inceledi. Mart ayında Türkiye’ye giren toplam UDY miktarı 336 milyon dolar olurken, 2024’ün ilk üç ayında bu rakam 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yatırım Türleri ve Miktarları

İlk çeyrekte gerçekleşen toplam UDY girişi içerisinde, yatırım sermayesi girişleriyle 1 milyar 218 milyon dolar ve yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 796 milyon dolar değerinde UDY girişi kaydedildi. Borçlanma araçlarının 112 milyon dolar ve yatırım tasfiyelerinin 424 milyon dolar değerindeki negatif etkileriyle, ilk çeyrekteki toplam UDY girişi 1,5 milyar dolar oldu.

Finansal Faaliyetlere Yapılan Yatırımlar

Ocak-mart döneminde yatırım sermayesi girişlerinin çoğu finans ve sigorta faaliyetleri, toptan ve perakende ticaret ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerine yapıldı. Finans sektöründeki 257 milyon dolarlık yatırım girişinin 249 milyon dolarını bankacılık ve sigortacılık faaliyetleri haricinde kalan “diğer finansal hizmet faaliyetleri” çekti.

Yatırımda Lider Ülkeler

İlk çeyrekte Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’ye gelen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 58’lik payıyla en büyük kaynak oldu. Ülke bazında incelendiğinde ise Hollanda yüzde 25’lik payla ilk sırada yer alırken, ABD yüzde 21’lik payla ikinci ve Almanya yüzde 12’lik payla üçüncü oldu.